Iedere week laat BRUZZKet een Stay Home-challenge op jou los. In deze eerste challenge Fretten voor Ketten testen we jouw keukentalent 🍳. Waag je eerst aan een mini-oorlog in de supermarkt en word nadien een echte chef-kok met dit overheerlijke viergangen-BRUZZKet-menu. Veel succes!
JOUW OPDRACHT ?
- maak het BRUZZKet-menu dat hierboven staat klaar
- trek er een foto van ?
- stuur hem door naar ket@bruzz.be (met als onderwerp: "Stay home challenge)?
1. Het hapje: KETchupchips
Elk goed diner wordt voorafgegaan door een verrukkelijk hapje. BRUZZKet raadt hiervoor heerlijke zelfgekochte Ketchupchips aan.
Hiermee kan je de gasten op hun gemak stellen, terwijl jij verder werkt in de keuken!
2. Het voorgerecht: BRUZZKetta's
Ping zei de oven en ze toverde heerlijke BRUZZKetta's tevoorschijn! Deze Italiaanse voorgerechten doen zonder twijfel heel je gezin watertanden. 😋
Wat heb je nodig voor 20 kleine BRUZZKetta's:
- 1 Stokbrood
- 5 Tomaten
- Anderhalf teentje knoflook
- Olijfolie
- Peper & zout
- Basilicum
Hoe ga je te werk:
- Snij de tomaten in kleine stukjes
- Doe er wat olijfolie, zout en peper op
- Hak de basilicum fijn
- Werk de tomaten af met de fijngehakte basilicum
- Leg de afgewerkte tomaten even in de koelkast
- Snij het stokbrood in kleine stukjes
- Doe er langs beide kanten olijfolie op
- Rooster ze in de oven tot ze knapperig zijn
- Wrijf met een teentje knoflook over de bovenkant van de broodjes
- Doe het tomatenmengsel erop
3. Het hoofdgerecht: macaroni met KETchup
Ja, je leest het goed: Ketchup! Het klinkt misschien vies, maar niets is minder waar: macaroni is heeeerlijk met Ketchup.
De échte macaroni-kenners gebruiken Ketchup namelijk als geheim ingrediënt in hun macaroni. Probeer het uit en je zult versteld staan!
Wat heb je nodig voor macaroni voor 4 personen:
- 375 gram macaroni-pasta
- 100 gram bloem
- 100 gram boter
- 12 sneetjes gekookte ham
- 200 gram geraspte kaas
- 1 liter melk
- Zout, peper en nootmuskaat
- Ketchup
Hoe ga je te werk:
- Kook de pasta in gezouten water. Hoelang die moet koken, staat op de verpakking van je pasta
- Warm de oven voor op 175°C
- Snij ondertussen de ham in stukjes
- Giet de pasta af als hij gaar is en spoel hem af onder koud water
- Begin nu aan de saus:
- Laat de boter smelten in een pot en voeg de bloem toe
- Roer goed en laat de bloem ongeveer vijf minuten aanbakken
- Neem de pot van het vuur en doe er beetje bij beetje melk bij
- Blijf steeds roeren zodat de saus wat vaster wordt. Probeer klonters te vermijden
- Zet de pot terug op het vuur en breng de saus langzaam aan de kook
- Blijf roeren tot de saus glad en gebonden is
- Laat ze dan 2 minuten zacht doorkoken
- Haal de pot van het vuur
- Doe de geraspte kaas bij je saus en roer tot die volledig gesmolten is
- Werk de saus af door deze bij te kruiden met peper, zout en nootmuskaat
- Voeg de hamblokjes toe terwijl je nog eens goed roert
- Doe een beetje Ketchup in je saus tot deze wat zoeter gaat smaken. Hoeveel ketchup precies, kies je zelf. Proeven is dus belangrijk! Sommige mensen doen er meer/minder ketchup in dan anderen. Wij raden aan om er ketchup bij te doen tot dat de saus wat lichtroos wordt. Nog één keer goed roeren en je saus is klaar!
- Meng de saus met de pasta en roer alles goed door elkaar
- Giet alles in een ovenschotel en strooi er wat geraspte kaas over
- Zet je ovenschotel gedurende 10-15 minuten in de voorverwamde oven.
4. Het dessert: Crème BRUZZlee
Een betere afsluiter bestaat er niet. Met een knapperige bovenkant en een smeuïge onderkant is het feest in ieders mond!
Wat heb je nodig voor 4 crème BRUZZLee's:
- 25 cl room
- 25 cl melk
- 2 vanillestokjes
- 12 eieren
- 100 gram kristalsuiker + 2 extra eetlepels kristalsuiker
- 2 eetlepels bruine suiker
Hoe ga je te werk:
- Giet de room en de melk in een kookpot
- Snij de vanillestokjes overlangs door en schraap de vanillezaadjes die erin zitten, eruit. Doe zowel de zaadjes als de schil van de stok bij de room en de melk. Heb je geen idee hoe je de vanillestokjes moet doorsnijden? Kijk dan naar dit filmpje.
- Verwarm het mengsel op een matig vuur. Het hoeft niet te koken. Roer regelmatig
- Breek de eieren en scheid het eigeel van het eiwit. Gebruik daar twee schalen voor. We hebben enkel het eigeel nodig voor dit dessert. Let op dat er geen eierschaal in je eigeel terecht komt!
- Klop de dooiers wat los en voeg er de kristalsuiker aan toe. Meng alles goed. Let op dat je het mengsel niet bleek en schuimig klopt
- Giet er de kokendhete roommelk bij. Roer goed
- Haal de schillen van de vanillestokken uit de pot
- Laat het mengsel nu 20-30 minuten rusten en verwarm ondertussen de oven op 90°C
- Verdeel de crème over vier vuurvaste kommetjes en zet ze in de oven
- Bak de Crèmes BRUZZlee's gedurende minstens 1 uur in de oven van 90°C
- Laat de schaaltjes minstens vier uur afkoelen in de koelkast
- Meng de 2 eetlepels bruine suiker en de 2 eetlepels kristalsuiker. Strooi een fijn laagje bovenop de crème
- De meeste mensen werken een Crème brûlée af door het laagje suiker te karamelliseren met een brandertje. Maar je kan dit dessert ook perfect zonder brander maken! Zet de kommetjes helemaal bovenaan in je oven, zo dicht mogelijk onder de grill en laat ze daar een paar minuten grillen. Laat, indien mogelijk, het deurtje van je oven open. Zo wordt de crème niet te warm
- Houd goed in de gaten dat je Crèmes BRUZZlee niet zwart kleurt!
Heb je de vier gerechten tot een goed einde gebracht? Dan moet je enkel nog de menukaart voor je gasten afprinten, de tafel dekken en klaar is kees! 🍽
Vergeet zeker geen foto te trekken van je diner! Stuur hem naar ket@bruzz.be en wie weet verschijn je met je kookkunsten op onze website 📸