Het coronavirus is niet de eerste wereldwijde epidemie die onze planeet treft. In het verleden waren er nog een aantal anderen. Een overzicht door de zesdejaars van basisschool T'Overbeek uit Ganshoren.
De pest
Het leven van onze voorouders is flink bepaald door de epidemieën in de geschiedenis. Vele mensen kregen niet alleen te maken met deze dodelijke ziektes, maar kregen ook te maken met rampen, overstromingen en droogte.
De pest is een erge ziekte die van de 14de eeuw tot en met de 19de eeuw veel slachtoffers maakte in Europa. Je kreeg de ziekte door de ratten en viezigheid. Na drie dagen kon je daarvan sterven. En je kreeg daar voor ook zwarte stippen op je lichaam.
De pokken
De pokken is een zeer besmettelijke en gevaarlijke ziekte. Je krijgt bubbels over heel je lichaam en kan ervan sterven.
Er bestonden in die tijd nog geen vaccinaties voor. Vandaag worden mensen ingeënt voor het virus en komt de ziekte niet meer voor.
Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten, niezen of te praten met elkaar komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. De mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet worden.
De Spaanse griep
De Spaanse griep is een ziekte die tussen het jaar 1918-1919 heel wat slachtoffers heeft gemaakt. Het is ook de derde ergste ziekte ter wereld. Er stierven over de hele wereld samen tussen de 20 en 100 miljoen mensen aan. Meer dan het aantal doden tijdens de Eerste Wereldoorlog vlak ervoor.
Het trof vooral jonge mannen met een goed werkend immuunsysteem. Kinderen, verzwakte mensen en ouderen bleven gespaard.
- Verdient het nieuwe coronavirus een plekje op deze lijst?