De gemeente Sint-Gillis had geen idee wat voor schilderij er bij hen in het stadhuis hing. Hoe hebben ze dan ontdekt dat het een schilderij van Jacob Jordaens was? En waarom is het zo waardevol? De leerlingen uit het vijfde leerjaar van de Sint-Gillisschool gingen op zoek naar het antwoord.
In 2019 kwam een kunstkenner langs in het stadhuis om alle kunstwerken die er hingen te bekijken en op te lijsten. Hij ontdekte dit schilderij uit 1617 in het bureau van de schepen van Stedenbouw. Het hing al zeker 20 jaar omgekeerd aan de muur en niemand wist dat het om zo’n waardevol schilderij van Jacob Jordaens ging.
Wat is een gilde?
Een middeleeuwse term voor een vereniging van mensen die hetzelfde beroep uitoefenen in eenzelfde stad. Het zorgde ervoor dat het beroep werd beschermd.
De kunstkenner liet het schilderij onderzoeken door de kunstenaarsgroep 'Jordaens Van Dyck Panel Paintings Project'. Zij ontdekten op de achterkant enkele ingebrande tekeningen (2 handen en een kasteel) die duidelijk verwezen naar een gilde uit Antwerpen. Ook de initialen van de maker van het paneel stond erbij. Dit waren allemaal bewijzen dat het om een echte Jordaens ging en niet om een kopie zoals men eerst had gedacht.
Twee redenen waarom het schilderij zo waardevol is:
- Er bestaan maar drie andere schilderijen van De Heilige Familie van Jordaens en dit blijkt het oudste van de vier te zijn. Er hangt één in New York, één in Sint-Petersburg en één in Berlijn.
- Dit schilderij werd gemaakt op een eikenhouten paneel. Onderzoekers ontdekten dat drie andere werken van een andere beroemde schilder (Antoon Van Dijck) uit die tijd ook uit dezelfde eik afkomstig waren. De schilderijen zouden gemaakt zijn in het atelier van de bekende schilder Pieter Paul Rubens.
De leerlingen van het vijfde leerjaar van de Sint-Gillisschool kwamen meer te weten over de ontdekking van het schilderij 'De Heilige Familie' in het stadhuis van Sint-Gillis. Ze gingen op zoek naar het verhaal erachter en waar het schilderij nu te vinden is.