Als je meer te weten wilt komen over het leven in Congo, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het Africamuseum in Tervuren. Dat deden ook de leerlingen van de derde graad van basisschool Pistache. Dit is hun verslag van hun museumbezoek.
In het Africamuseum in Tervuren kan je veel leren over het leven in Congo. Het museum werd gebouwd in opdracht van Leopold II om te laten zien hoe het in Congo was, maar de slechte dingen kwamen daar toen niet aan bod.
Je kon er wel grondstoffen 🧱, dieren🐘, kunstwerken 🖼️ en foto's uit Congo bewonderen. Het museum moest vooral tonen dat Congo een voorbeeldige kolonie was.
Daar horen ook kunstwerken 🎭 bij die vaak gestolen waren. In de tijd van de kolonie vond men immers dat alles wat de Congolezen maakten, ook van Leopold II of België was.
Het museum vandaag
Sinds de tijd van de kolonie is het Afrikamuseum erg veranderd. Er staat vandaag nog steeds kunst uit Congo in het museum, maar hier wordt nu uitleg bij gegeven. De waarheid over het verleden wordt er nu dus wel verteld en getoond. 💬
Er is nog wel veel discussie over wat er met de kunstwerken moet gebeuren. Moeten we deze in België laten staan of teruggeven aan Congo? We vroegen aan burgemeester Kompany van Ganshoren, die in Congo geboren is, wat hij daarvan vindt:
Wil je het Africamuseum bezoeken?
Het museum is van dinsdag tot zondag open en ligt op de Leuvensesteenweg 13 in Tervuren. Je kan er heel makkelijk naar toe met tram 44 die dwars door het Zoniënwoud rijdt.
Meer info op hun website africamuseum.be
De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool Pistache uit Schaarbeek gingen op zoek naar de koloniale sporen van Congo in Brussel en dachten na over hoe we met dat verleden moeten omgaan.