20 november staat overal ter wereld in het teken van kinderen, want dan is het Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Het is ook de dag waarop de ‘Universele verklaring van de rechten van het kind’ werd aangenomen. Die geldt voor iedereen onder de 18 jaar.
Universele verklaring van de rechten van het kind
Dit wordt ook wel het Kinderrechtenverdrag genoemd. Het werd 34 jaar geleden aangenomen door de Verenigde Naties, een internationale organisatie van 193 landen Bijna elk land ter wereld heeft het verdrag ondertekend.
Waarom is dit verdrag zo belangrijk? Het verdrag bevestigt dat kinderen net als volwassenen ook rechten hebben, en dat die niet altijd hetzelfde zijn. Want kinderen en jongeren hebben hun eigen noden en zorgen. Het verdrag geeft kinderen ook een stem. Als hun rechten geschonden worden, kunnen ze hier ook actie tegen ondernemen.
Het Kinderrechtenverdrag bestaat uit 54 verschillende onderdelen, ook wel artikelen genoemd. De kinderrechten kunnen worden opgedeeld in vier grote categorieën:
- recht op overleving,
- bijvoorbeeld: je hebt recht op een dak boven je hoofd, kleren en genoeg eten en drinken,
- recht op ontwikkeling,
- bijvoorbeeld: je hebt recht op ontspanning en vrije tijd,
- recht op bescherming,
- bijvoorbeeld: niemand mag geweld tegen je gebruiken en volwassenen moeten je hiertegen beschermen,
- recht op participatie,
- bijvoorbeeld: je hebt het recht om je eigen mening te uiten.
Kom meer te weten over enkele specifieke kinderrechten in de video hieronder 👇 en op de site van het kinderrechtencommissariaat.