Brusselaars eten minder vlees en ze eten meer vleesvervangers. Ze staan ook meer open om minder vlees te eten dan Vlamingen en Walen. Lees hier waarom! 👇
Flexi, veggie en vegan
Flexitatiër: iemand die overwegend vegetarisch eet, maar af en toe ook een stukje vlees lust.
Vegetariër: iemand die geen vlees of vis eet.
Veganist: een vegetariër die geen producten gebruikt die afkomstig zijn van dieren, zoals zuivel, eieren, honing en leer.
In Brussel zijn er dubbel zo veel niet-vleeseters zijn als in Vlaanderen en Wallonië.
Vlamingen hechten dus meer belang aan het schelleke hesp op hun boterham, want de verschillen zijn het grootst voor charcuterie. Dat is vlees dat meestal wordt gebruikt voor op je boterham 🍞.
Alternatieven
Wie geen vlees eet, moet op zoek naar manieren om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar er zijn meer en meer alternatieven (vleesvervangers dus) te vinden.
Vooral vegetarische versies van klassieke gerechten vallen in de smaak: “Mac and cheese, worsten, vol-au-vent, cordon bleu... Tijdens de eindejaarsperiode waren het vegan gebraad en de gourmetschotel een gigantisch succes". Dat zegt Benoit Van den Broeck, de oprichter van de vegantistische slager (in Sint-Joost-ten-Node).
Bezorgd
"Mensen worden zich meer bewust van het feit dat vegetarische of veganistische alternatieven beter zijn voor zowel onze gezondheid als voor het klimaat", zegt Benoit Van den Broeck van de veganistische slager. Steeds meer mensen zijn op de hoogte van de gevolgen van vlees eten. Daardoor gaan ze vaker, al is het maar een of twee keer per week, een plantaardig alternatief op tafel te zetten.”
Belgen die hun vleesconsumptie willen verminderen, denken volgens de studie eerst aan hun gezondheid 👩⚕️ of dierenwelzijn 🐄, daarna pas aan de prijs 💰 en het milieu 🌏.
--- Deze cijfers komen uit een studie van de FOD Economie.---
Wat doe jij op je boterham? 🍞
Laat het ons weten in de comments! 💬