Zondagnacht (13 maart om 2u 's nachts ) is het zover. Dan wordt er bekendgemaakt of Brusselse acteur Gustav de Waele (14 jaar oud) mee een Oscar voor beste buitenlandse film in de lucht mag houden. Gustav vertolkte de rol van Rémi in de film Close van Lukas Dhont, en die kent groot succes.
Wie is Gustav De Waele? (klik op de plus om te lezen)
-
Geboren in 2008 in Elsene
-
Woont in Schaarbeek met zijn ouders, jongere broer Edgar (13) en oudere zus Marthe (17)
-
2014-2020: Gemeentelijke basisschool Everheide, Evere
-
Volgt sinds 2020 richting Woord aan de Kunsthumaniora Laken
-
Doet na een workshop bij BRONKS in 2020 auditie voor Close en krijgt de rol van Rémi
-
Volgt hoboles (een soort instrument) aan de academie van Hoeilaart
Na een jaar woordlessen aan de academie – “gewoon voor de fun” – besliste Gustav op zijn twaalfde om zich in te schrijven aan de kunsthumaniora voor een theateropleiding.
Zijn lesgever Oliver Roels, een goeie vriend van regisseur Dhont, stuurde hem na een workshop bij BRONKS een mailtje met de vraag of hij het zou zien zitten om mee te doen aan de casting voor Close. En van het één kwam het ander. In de laatste ronde bleven er nog dertien kandidaten over voor de twee rollen.
“Het was echt spannend, maar door die dag Eden (die Léo speelt in de film, red.) te leren kennen voelde ik dat een selectie erin zat. Ik weet niet wat daar precies gebeurd is, maar we brachten meteen al onze vrije momenten samen door. In de afsluitende vragenlijst moesten we opschrijven welke persoon we het leukst vonden op de wereld. We hebben toen elkaar ingevuld, ook al kenden we mekaar pas één dag. Door enkele heftige scènes samen te spelen was onze bond gemaakt en wilde ik even hard dat Eden de rol zou krijgen als dat ik de rol kreeg. Ik denk dat Lukas ook op zoek was naar twee mensen die een echte vriendschap deelden, want daar gaat de film over”, vertelt Rémi aan BRUZZ.
Op voorhand besefte Gustav heel goed dat dit er zonder Oscarnominatie niet had in gezeten. De anticipatie op de bekendmaking van de shortlist (de lijst van genomineerde films voor de Oscars) was dus bijzonder groot, ook op de kunsthumaniora, waar iedereen meeleefde. “Ik had de dag ervoor mijn timer ingesteld op het moment van de waarheid. Toen de andere leerlingen 'piep piep piep' hoorden tijdens de dansles, wisten ze meteen hoe laat het was. We zijn het goede nieuws in alle klassen gaan vertellen, maar dat was eigenlijk niet meer nodig, want iedereen had mee zitten scrollen.”
“Ik verwacht niet direct dat we de Oscar winnen,” vertelt Gustav realistisch. De concurrentie is namelijk sterk. “Genomineerd zijn en daar tussen alle grote namen uit de filmwereld zitten, is een overwinning op zich. Ik ga genieten en beschouw het als het einde van een sprookje dat eindigt met 'en ze leefden nog lang en gelukkig'.”