Quiz

De BRUZZKet-Quiz: Kom meer te weten over de antwoorden (38)

© Belga

Elke maandag test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd. Na de quiz kan je dit artikel lezen om meer uitleg te krijgen over de quizvragen. 🤓

1. Smartphones verboden in Franstalige scholen vanaf dit jaar

20230308 smartphone

In Franstalige basisscholen zullen leerlingen hun smartphone vanaf nu niet meer mogen gebruiken. Het verbod dient om de gezondheid van de leerlingen te beschermen. Want de hersenen van deze jonge leerlingen zijn zich nog volop aan het ontwikkelen. Het verbod is ook deel van de strijd tegen pesten.

In Nederlandstalige scholen is zo’n algemeen verbod er nog niet. Maar sommige scholen hebben er wel zelf al één ingevoerd.

2. Drie Brusselse Paralympische atleten komen in actie in Parijs

eb058b1e-photonews11101965-002.jpg
© PhotoNews

Na de Olympische Spelen eerder deze zomer, zijn nu ook de Paralympische Spelen begonnen. Dat zijn de Spelen voor atleten met een beperking.

Er zijn ook enkele Brusselse atleten die meedoen: Léa Bayekula, Joachim Gérard en Maxime Hordies.

Bayekula en Gérard hebben jammer genoeg geen medaille kunnen winnen. Hordies komt woensdag voor het eerst in actie.

3. Steeds meer giftig duivelskruid in Schaarbeek

mrpslkvtc.jpg

In Schaarbeek is het giftige kruid doornappel aan een opmars bezig. Deze plant wordt ook wel eens ‘duivelskruid’ genoemd en kan in het ergste geval tot hallucinaties leiden.

Zeker voor kinderen kan de plant gevaarlijk zijn.

4. Brusselse leerkracht gaat viraal met TikTokfilmpjes over Nederlands

Nederlands leren is voor sommige kinderen misschien saai, maar met de TikTokfilmpjes van de Brusselse leerkracht Najib Bauwens is dat helemaal niet zo.

Met zijn filmpjes over Nederlandse taalregels probeert hij zijn publiek aan te moedigen om zich helemaal onder te dompelen in de taal waar hij zelf zo veel van houdt.

Zijn filmpjes halen soms wel tot 500.000 views. 😮

5. Waarom wonen vossen zo graag in Brussel?

c6edfbc9-1900big-cityvoscviviane-smekens.jpg

Vossen in Brussel, je ziet ze tegenwoordig veel vaker op straat, in parken en zelfs in de tuin. En dat is niet zomaar.

Vossen komen graag in de stad omdat hier veel voedsel te vinden is. Vossen zijn alleseters, liefhebbers van muizen en ratten, en ze gaan tussen vuilnis en composthopen op zoek naar etensresten. Ze vinden het ook leuk dat er veel groen is in Brussel.

De beestjes zijn gelukkig niet gevaarlijk. Maar als je bang maakt, kunnen ze wel eens agressief worden. Je blijft dus best een beetje op een afstand.

Lees meer over