Nieuws

Herdenking twee neergeschoten Zweedse slachtoffers

Bloemenkransen werden neergelegd op de plek van de aanslag.© Kevin Van den Panhuyzen

Het is vandaag exact één jaar geleden dat Brusselaar Abdesalem Lassoued drie Zweedse voetbalsupporters en een taxichauffeur neerschoot in Brussel. Twee van de supporters overleefden de aanslag niet. Ontslagnemend premier De Croo, de Zweedse premier en allerlei politici kwamen deze ochtend samen om hen te herdenken.

Lees verder onder de video.

De herdenking vond plaats op de plek van de aanslag: het Saincteletteplein. Het was op deze plek dat de geradicaliseerde Lassoued schoot op de drie Zweedse voetbalsupporters en hun taxi.

c0d207ae-whatsappimage2023-10-18at105158.jpeg
© BRUZZ
| De plek van de aanslag vorig jaar.

De Zweden waren die avond in Brussel om te supporteren voor de voetbalmatch van de Zweden tegen de Rode Duivels in het Koning Boudewijnstadion. De taxichauffeur en één Zweedse supporter overleefden de aanval. Twee andere Zweedse supporters werden dodelijk geraakt.

37e13cae-62f667c0-8bc0-4a50-a85b-693d6a3dd7e5.jpg
© Via Facebook
| De dader, Abdesalem Lassoued, in zijn videoboodschap.

Geradicaliseerd

Lassoued liet op de avond van de aanslag via een videoboodschap weten dat hij geïnspireerd was door de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De terreurbeweging eiste enkele dagen later dan ook de aanslag op.

De ochtend na de aanslag werd Lassoued, na een zoektocht door de politie, gevonden op het terras van een theehuis in Schaarbeek. De arrestatie escaleerde en hij werd ter plekke doodgeschoten door de politie.

Fouten

Na de aanslag werd duidelijk dat er fouten waren gemaakt door de overheid. Lassoued, die zonder geldige verblijfspapieren in België verbleef, werd al langer opgevolgd, maar ze waren vergeten hem te controleren. Zo een controle moet normaal twee keer per jaar gebeuren.

Eén van de oorzaken hiervoor is dat er een tekort aan personeel was om iedereen op te volgen, maar ook dat Lassoued’s dossier fout was opgeslagen. Nadat deze fouten bekend werden, nam Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne ontslag.

Wat nu?

Het onderzoek naar de aanslag loopt nog. Ondertussen werd er wel al gewerkt aan een betere manier om personen zoals Lassoued op te volgen, maar ook om de slachtoffers van zulke aanslagen sneller te vergoeden