Al maandenlang slapen er enkele tientallen asielzoekers in tentjes op en naast de brug aan de Koolmijnenkaai in Molenbeek. Vorige week zijn er nog eens heel wat tentjes bijgekomen. Hoe komt dat juist, en wat zal er met hen gebeuren? BRUZZKet legt het voor je uit.
Wie leeft er in deze tentjes?
Het zijn vooral asielzoekers. Dat zijn personen die uit hun thuisland zijn moeten vluchten en in een ander land, in dit geval dus in België, een aanvraag doen om daar te kunnen blijven. Dat wordt ook wel 'asiel aanvragen' genoemd. Zolang die aanvraag niet goedgekeurd wordt, blijft de persoon een asielzoeker.
Als je soms langs het kanaal fietst heb je ze misschien al wel gezien. De vele tentjes op de brug en op het voetpad langs het Kanaal, ter hoogte van het Klein Kasteeltje. Al enkele maanden nu leven hier tientallen Afghaanse asielzoekers.
Asielzoekers hebben normaal recht op een opvangplaats bij Fedasil. Dat is een organisatie van de overheid die asielzoekers onderdak geeft. Maar Fedasil heeft te weinig opvangplaatsen om hen allemaal te helpen. Daarom moeten sommige asielzoekers, zoals die aan het Kanaal, op straat leven.
Vorige week zijn er aan het Kanaal nog heel wat tentjes bijgekomen. In totaal leven er nu ongeveer tweehonderd asielzoekers. De mensen die er vorige week dinsdag en woensdag bij zijn gekomen, komen vooral uit een kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek.
Wat is een kraakpand juist?
Een kraakpand is een leegstaand gebouw waarin mensen zonder toestemming tijdelijk gaan wonen. Dat kunnen bijvoorbeeld oude kantoorgebouwen, oude huizen of leegstaande fabrieken zijn.
In kraakpanden wonen vooral mensen die op straat moeten leven. Dat kunnen bijvoorbeeld daklozen, asielzoekers of vluchtelingen zijn.
Het kraakpand in de Paleizenstraat
Sinds oktober woonden er zo’n duizend mensen, vooral asielzoekers, in het kraakpand. Vorige week moest iedereen het gebouw verlaten, omdat het er te onhygiënisch en onveilig was. Er waren enkele besmettelijke ziektes ontstaan bij de bewoners, en er waren ook af en toe brandjes. Er zijn zelfs enkele mensen gestorven.
De meeste van de bewoners hadden recht op een opvangplaats bij Fedasil, en werden daarom naar verschillende opvangcentra gebracht. Maar een deel van hen bleef op straat achter, omdat Fedasil niet genoeg opvangplaatsen heeft. Zij hebben zich nu aangesloten bij de asielzoekers in het tentenkamp langs het Kanaal.
Wat zal er nu gebeuren met de asielzoekers aan het Kanaal?
De asielzoekers leven hier in heel slechte en zelfs gevaarlijke omstandigheden. Ze kunnen bijvoorbeeld in het Kanaal vallen, of er kunnen ongevallen gebeuren met fietsers en voetgangers.
Donderdag is een noodopvangcentrum geopend in Anderlecht waar 140 mensen terecht kunnen. Het is bedoeling om deze mensen hier enkele dagen op te vangen en hen daarna een plaats te geven in een opvangcentrum van Fedasil.