Nieuws

Het winterplan van de MIVB voor dakloze personen is afgelopen: Wat betekent dat voor hen?

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ

Het winterplan van de MIVB liep begin deze maand af. Dat betekent dat er geen dakloze personen meer mogen overnachten in de Brusselse metrostations. De Brusselse regering werkt samen met enkele organisaties om deze mensen de juiste hulp te geven. Daarvoor richtten ze een nieuwe organisatie op: SubLINK. Dit is wat je moet weten.

  • Wat is het winterplan?

Het winterplan is een noodplan voor dakloze personen. Door dit plan kunnen dakloze personen tijdens de winterperiode in verschillende (extra) opvangcentra, met bedden, eten en douches, terecht. Zo moeten ze niet op straat overnachten in natte en koude omstandigheden.

Ook de MIVB doet mee aan het winterplan. Dat plan eindigt elk jaar op 31 maart. Daardoor mogen dakloze personen vanaf die dag niet meer overnachten in de metrostations.

  • Wie slaapt er in de metrostations?

De personen die in de metrostations overnachten zijn allemaal dakloos. Toch is die groep heel divers. Zo zijn er personen die wel en geen verblijfspapieren hebben. Daarnaast zijn er ook drugsverslaafde mensen die dakloos zijn.

  • Over welke metrostations gaat het?

De metrostations waar de meeste dakloze personen verblijven zijn Naamsepoort, Merode, IJzer en Ribaucourt.

  • Waar moeten ze nu naartoe?

De personen die verblijven in de metrostations worden niet meteen weggestuurd. De organisaties waarschuwen hen eerst en bekijken samen met hen waar ze terecht kunnen voor verdere opvang en hulp.

Maar omdat elke groep mensen andere hulp of opvang nodig heeft, is de organisatie van die opvang en hulp moeilijk. Zo hebben personen met geldige verblijfspapieren andere oplossingen nodig dan mensen die asiel zoeken.

  • Wie helpt hen?

Naast de Brusselse regering zijn er verschillende organisaties die hen opvangen en hulp geven.

Wie zijn al die organisaties? (Klik hier)

  1. Samusocial is een organisatie die noodhulp geeft aan daklozen en hen begeleidt om weg te raken van de straat.
  2. Diogènes zet zich in voor dakloze personen. Ze organiseren projecten om voor hen te zorgen.
  3. Lama vangt druggebruikers op en biedt hen hulp.
  4. Transit is een opvangcentrum voor volwassenen die verslaafd zijn aan drugs.
  • Sinds dit jaar werken al deze organisaties samen in één organisatie: SubLINK.
  • Hoe zit het met de toekomst?

Door de nieuwe samenwerking tussen al deze organisaties in SubLINK hoopt de stad Brussel de volgende jaren de personen die verblijven in de metrostations snellere en betere hulp aan te bieden.