Nieuws

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie: waarom is dit belangrijk?

© KVDP/BRUZZ
| Mars tegen Racisme 2022

21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Op deze dag komen mensen over de hele wereld samen om te praten over waarom het zo belangrijk is om iedereen gelijk te behandelen, ongeacht hoe ze eruitzien, waar ze vandaan komen of wat ze geloven.

Wat is racisme? (klik hier)

Racisme is wanneer mensen anderen slecht behandelen op basis van hun huidskleur, afkomst of hoe ze eruitzien. Dit betekent dat zij denken dat sommige mensen beter of slechter zijn alleen vanwege hun uiterlijk of waar ze vandaan komen.

Wat is discriminatie? (klik hier)

Discriminatie gebeurt wanneer mensen oneerlijk worden behandeld, omwille van persoonlijke kenmerken. Dit kan zijn omdat ze een andere huidskleur of religie hebben, een andere taal spreken, een handicap hebben ...

Waarom is deze dag belangrijk?

Het is niet correct om iemand ongelijk te behandelen alleen omdat ze er anders uitzien of een andere achtergrond hebben. Met racisme en discriminatie kan je mensen kwetsen.

Op deze dag leren we over hoe belangrijk het is om naar elkaar te luisteren, elkaar te begrijpen en elkaar te helpen. We leren dat iedereen, waar ze ook vandaan komen, dezelfde rechten en kansen verdient. Want we zijn allemaal uniek en speciaal op onze eigen manier.

BRUZZKet sprak hierover met de leerlingen van het vijfde leerjaar van basisschool De Droomboom 👇

Wat als je hier zelf mee te maken krijgt?

Ben je zelf het slachtoffer van racisme of discriminatie? Dan kan je dat melden op de website van Unia. Unia is een organisatie die discriminatie en racisme bestrijdt en gelijke kansen toejuicht. Je kunt hen bellen of mailen, of een afspraak maken.

Je kunt ook je verhaal delen met Awel en JAC. Daar kan je met mensen chatten om over je ervaring te vertellen.

Vergeet ook niet dat je altijd naar een vertrouwenspersoon kunt gaan. Dat kan een leerkracht zijn 👨‍🏫 of je broer of zus, je ouder 👨‍👩‍👧‍👦 of de coach van je sportclub ⛹️. Want praten over wat je hebt meegemaakt helpt.

Meer informatie vind je op de websites van WatWat en Awel.