Nieuws

Joakim Lavia (15), broer van Roméo, tekent eerste profcontract bij RSC Anderlecht

© BRUZZ I RSCA

De 15-jarige Joakim Lavia, broer van profvoetballer Roméo Lavia, heeft maandag zijn eerste profvoetbalcontract getekend. Dat doet hij bij RSC Anderlecht, de club waar hij al heel zijn leven speelt.

Joakim volgt zo in de voetsporen van zijn grotere broer Roméo. Die is ook begonnen bij de jeugdopleiding van RSCA. Roméo speelt ondertussen in het eerste elftal van de Engelse topclub Chelsea.

Wie is Joakim Lavia?

  • Geboren op 9 februari 2009
  • Komt uit Brussel
  • Positie: aanvallend middenvelder
  • Speelt sinds 2016 bij RSCA Neerpede, de jeugdopleiding van Anderlecht

15 jaar, is dat niet heel jong?

Tot voor kort was het verboden om spelers onder de 16 jaar een contract aan te bieden. Maar sinds vorig jaar is dat veranderd, en mogen ook 15-jarigen een profcontract tekenen.

Meer nog, 15-jarigen mogen sinds vorig jaar ook opgesteld worden in de Jupiler en Challenger Pro League, de eerste klasse in België. Dat mag wel enkel als ze een contract hebben, wat dus voor Joakim Lavia het geval is.

Moeten deze spelers dan niet meer naar school?

  • Jawel, want in België ben je tot je 18 jaar verplicht om onderwijs te volgen. Dat heet de leerplicht. Je kan zelf kiezen naar school te gaan of thuisonderwijs te volgen, want in België is er geen schoolplicht.
  • Vanaf je 16 jaar, of soms al vanaf je 15 jaar, kan die leerplicht deeltijds worden. Dan kan je dus deeltijds werken en nog deeltijds leren. Dat is wat de 15-jarige Joakim zal doen.