Nieuws

Paasvakantie is begonnen, maar niet voor leerlingen Franstalig onderwijs

© Photonews

Voor leerlingen uit Nederlandstalige scholen is de paasvakantie begonnen. Dat wil zeggen: twee weken lang niet naar school gaan. Kinderen uit het Franstalig onderwijs daarentegen hebben wél nog les. Maar waarom is dat zo?

Vanaf dit schooljaar organiseert het Franstalig onderwijs haar vakanties op een andere manier dan het Nederlandstalig onderwijs. Dit is er allemaal veranderd:

  • De zomervakantie is twee weken korter, ze begint later en eindigt vroeger

  • De herfst- en krokusvakantie zijn allebei een week langer

  • Voor de kerstvakantie verandert er niets

  • De paasvakantie blijft twee weken, maar wordt verplaatst van april naar mei

Het is dus de eerste keer dat Franstalige en Nederlandstalige leerlingen niet op hetzelfde moment paasvakantie hebben.

Enkele voor- en nadelen van dit systeem

👍 Volgens heel wat experts is een te lange zomervakantie niet goed voor het leerproces van kinderen. Ze zouden hierdoor een deel van de leerstof kunnen vergeten.

👍 Een vakantie van een week, zoals de herfst- en krokusvakantie tot vorig schooljaar waren, is volgens experts te kort om echt uit te rusten. Twee weken zijn dus beter.

👎 Omdat de vakanties niet meer helemaal gelijklopen, is het voor sommige kinderen moeilijker om met vrienden af te spreken als die in het andere onderwijssysteem zitten.

👎 Voor gezinnen met kinderen in de twee verschillende onderwijssystemen kan het moeilijker zijn om de vakanties te organiseren.

Wat vinden leerlingen zelf van deze regeling?

8f7a78ae-schoolvakanties-nederlandstalig-en-franstalig-secundair-onderwijs-jeanne-14-3500pxccatalina.jpg
© Catalina Rodriguez/BRUZZ
| Jeanne zit in het derde middelbaar in Notre Dame des Champs in Ukkel.

De 14-jarige Jeanne, die op school zit in een Franstalige school in Ukkel, is geen grote fan van dit nieuwe vakantiesysteem. “Mijn vriendinnen hebben op andere momenten vakantie dan ik, dus is het lastiger om af te spreken”, vertelt ze aan BRUZZ.

Ze merkt ook dat het voor haar ouders moeilijker is om vakanties in te plannen: “Het is meer puzzelen om data te vinden zodat iedereen mee kan.”

Welk systeem verkiezen jullie? 🤔

Laat het ons weten in de reacties. 💬