Vandaag, 6 februari, is het Dikketruiendag, we zetten de verwarming een graadje minder en trekken een dikke trui aan. Maar dit jaar staan we daarbij ook stil bij hittestress.
Maar wat is dat juist: hittestress? Wel, op warme dagen veranderen steden, en dus ook Brussel, door al het beton in echte hitte-eilanden. De temperatuur ligt in de stad dan al snel 7 (!) graden hoger dan op het platteland.
Door al dat beton is het niet alleen warmer in de stad, maar is ook het risico op wateroverlast groter. Regenwater vloeit er namelijk te snel weg en sijpelt niet in de grond door het vele beton.
Bomen, struiken en ander frisgroen kunnen ons dus redden: ze zorgen voor afkoeling en beschermen ons tegen wateroverlast.
Ruil stenen, asfalt en beton dus voor frisgroen! Hou het fris, divers en heerlijk wild!
Weerman Frank Deboosere legt uit hoe we groen kunnen gebruiken om de opwarming van betonnen oppervlaktes tegen te gaan en hitte-eilanden in de stad te vermijden. Hij roept dan ook op om zoveel mogelijk 'frisgroen' aan te leggen voor Dikketruiendag.
Wil je nog meer weten? Surf dan zeker even naar de website van Dikketruiendag of bekijk het filmpje van Frank Deboosere hieronder.
Doe jij mee?
Laat het ons weten via de poll hieronder