De ramadan is gedaan en dat betekent: feest! De moslims vieren de komende drie dagen (21, 22 en 23 april) Eid-ul-Fitr, ook wel Suikerfeest genoemd. Maar wat is dit feest juist en waarom bestaan er twee namen voor? Bekijk ook zeker onze TikTok onderaan het artikel.
Ramadan
Dit jaar startte de ramadan op 23 maart. De ramadan is een periode waarin moslims vasten, maar vooral ook belang hechten aan samenzijn, solidariteit en voor elkaar zorgen.
Eid-ul-Fitr wordt op de drie eerste dagen van de tiende maand van de islamitische kalender gevierd. Die tiende maand heet Shawwal.
Die drie dagen zijn dit jaar 21, 22 en 23 april. De dagen zijn niet elk jaar hetzelfde omdat de islamtische kalender gebaseerd is op de maan. Hierdoor start de ramadan ook elk jaar op een andere datum. 🌒
Veel moslims vieren deze speciale dagen met een bezoek aan de moskee, cadeautjes en lekker eten. Het is een soort van ‘beloning’ voor een hele periode vasten.
Meer weten over deze maand?
De ramadan is nu afgelopen en dat betekent dat Eid-ul-Fitr start, maar wat is dat juist?
Eid-ul-Fitr
Eid-ul-Fitr is de officiële Arabische benaming voor het einde van de ramadan. Het betekent letterlijk: het feest van het breken van het vasten. (Lees verder onder de afbeelding)
Suikerfeest
Eid-ul-Fitr wordt vaak ook Suikerfeest genoemd, maar eigenlijk is die naam niet helemaal juist. Het zit zo: 👇
De laatste dag van de vastenmaand is ook een feest van dankbaarheid. In het Turks noemen ze dat ‘Sükür Bayrami’.
Omdat de woorden Sükür (= dankbaarheid) en Seker (=suiker) heel lang geleden in oude brieven op dezelfde manier geschreven werden, zijn mensen de benaming 'Sükür Bayrami' fout gaan vertalen als 'Suikerfeest'.
Eid Moebarak!
Ga jij genieten van Eid-ul-Fitr? Laat het ons dan weten in de comments. 💬