Op 20 juni is het elk jaar opnieuw Wereldvluchtelingendag. Dit is een dag waarop vluchtelingen overal ter wereld extra aandacht krijgen. Er wordt stilgestaan bij wat vluchtelingen meemaken en de kracht en moed die ze hebben om hun land te verlaten, en een nieuw leven op te bouwen in een ander land.
Vluchtelingen zijn mensen die vluchten voor geweld (oorlog bijvoorbeeld) of vervolging in hun thuisland. Met vervolging bedoelen we dat ze gearresteerd kunnen worden omwille van hun geloof, huidskleur, afkomst, politieke mening of seksuele oriƫntatie (= tot wie je je aangetrokken voelt) bijvoorbeeld. Ze kunnen niet veilig naar hun land van herkomst terugkeren.
Deze mensen lopen in hun eigen land gevaar en mogen dus bij een ander land om bescherming (= asiel) vragen. Vanaf dan worden ze asielzoekers genoemd, tot ze offcieel de status van een vluchteling krijgen. Vanaf dan mogen ze in het land blijven.
Wat is het verschil met een migrant?
De term 'migrant' is een algemeen woord dat wordt gebruikt voor personen die hun land verlaten. Dat kan om verschillende redenen zijn: werk, studies, economische redenen (bijvoorbeeld als je in armoede leeft), ecologische redenen (bijvoorbeeld als er een overstroming is geweest in jouw land), politieke redenen (bijvoorbeeld als je gearresteerd kan worden omwille van je politieke mening),...
Niet alle migranten zijn dus vluchtelingen. Omgekeerd is elke vluchteling wel een migrant.
Momenteel zijn er wereldwijd ongeveer 110 miljoen vluchtelingen en zijn er 43 miljoen kinderen op de vlucht. Het blijft dus belangrijk om zo een dag als Wereldvluchtelingendag te organiseren.