Je vindt ze vaak op het strand, in alle soorten en maten. Maar hoe ontstaan die prachtige objecten eigenlijk? X-pert Berend zoekt het uit!
Het begint allemaal diep in de zee, waar er allemaal weekdieren wonen, zoals mossels en waterslakken. Die hebben allemaal een schelp op hun rug.
-
Hé wacht eens, waar komen hun schelpen dan vandaan?
Ze worden natuurlijk nooit met schelp geboren, dat zou nogal raar zijn! Neen, zonder schelp zijn ze weerloos, want hun schelp is eigenlijk hun skelet dat gewoon langs de buitenkant groeit.
Daarom maken ze hun schelpen om zich te beschermen en dat doen ze helemaal zelf! Ze beginnen met kalk uit het water te halen, dat zit ook vaak in kraantjeswater en dat wordt dan helemaal wit. Dus ze halen kalk uit het water en daarvan maken ze hun schelpen.
Als ze groter worden groeit de schelp ook gewoon mee. En als ze sterven dan spoelt hun schelp aan en dan rapen wij ze op.
-
Verschillende soorten
Er bestaan heel veel verschillende soorten schelpen zoals de Kokkel die heel veel voorkomt. Of een wat mooiere: de zeldzame schelp die meer een fossiel is. En meestal ziet hij helemaal zwart, omdat hij al eeuwenoud is. Als je er toch zo een vindt dan ben je dus een hele goede zoeker.
Aan de Belgische kust liggen wel niet zo veel speciale schelpen, daarvoor ga je beter naar Frankrijk of Tahiti of ... enz.
Misschien begin jij nu al een schelpen te verzamelen??? Anders is het wel een aanrader, want er zitten veel pronkstukken bij!