In de rubriek ‘Beestig Brussel’ laten we je telkens kennismaken met een dier dat leeft in onze stad. Wat is het, en waarom leeft het hier? Deze week: de Aziatische grondeekhoorn. 🐿️
De Aziatische grondeekhoorn ziet er een beetje uit als een kruising tussen een rat en een gewone eekhoorn. Het is een klein beestje met een bruingrijze vacht en weegt gemiddeld maar honderd gram. Dat is evenveel als twee eieren.
De eekhoorns komen uit Rusland en Oost-Azië en worden daarom ook Siberische of Koreaanse grondeekhoorns genoemd.
Sinds 1960 kan je ze ook in België spotten: ze werden toen naar hier gebracht om als huisdier te houden. Enkele van hen zijn dan vrijgelaten of ontsnapt, en zo zijn ze in onze bossen terecht gekomen.
Daar maken ze in de grond hun holletjes, in tegenstelling tot boomeekhoorns die hoog in de bomen leven. Ze leven overdag en houden zich vooral bezig met voedsel verzamelen. En ze springen ook graag veel rond.
De eekhoorns verzamelen vooral plantaardig eten, zoals zaden, bessen en noten. Maar eigenlijk eten ze alles. En dat kan gevaarlijk zijn voor vogels die op de grond hun eieren leggen, zeggen sommige wetenschappers. Zij willen de eekhoorns daarom ook weghouden uit de bossen. Maar volgens Belgische biologen is hier geen bewijs voor. 🙅♂️
Aziatische grondeekhoorn-ID
- Latijnse naam: Tamias sibiricus
- Hoe herken je mij? Aan mijn bruingrijze vacht, witte buik en vijf donkere strepen op mijn rug.
- Leeftijd: We worden gemiddeld 10 jaar.
- Lengte: We zijn niet heel groot. Ons lichaam is tussen de 12 en de 17 centimeter lang, en onze staart ongeveer 10 centimeter.
- Karakter: We zijn nieuwsgierig, sociaal en heel actief. We springen graag rond!
- Op het menu: Vooral planten, maar eigenlijk zijn we niet kieskeurig en eten we alles.
- Woonplaats: Je ziet ons vooral in het Zoniënwoud, maar ook in het Ter Kamerenbos en het Rood Klooster park.
Zag jij ooit al een Aziatische grondeekhoorn in Brussel? 👀
Laat het ons weten in de reacties! 💬