In deze nieuwe rubriek ‘Beestig Brussel’ laten we je telkens kennismaken met een dier dat leeft in onze stad. Wat is het, en waarom leeft het hier? Ontdek het in onze rubriek! Deze week: de huismuis.
Deze week kwam er plots een muis over de vloer op onze werkplek. 🐭
Heel wat mensen zien muizen in huis, vooral vanaf de avond. Toeval is dat niet. De dieren kiezen in deze periode van het jaar voor warmere plekken waar ze bovendien toegang hebben tot voedsel. En dan is zo’n mensenhuis een prima plek.
Steden 🌃 zijn voor de huismuis doorgaans een erg goede omgeving. “De buitentemperaturen liggen er wat hoger en iedereen heeft een volle voorraadkast”, zegt bioloog Mathias Engelbeen van Leefmilieu Brussel.
Oude huizen zijn ideaal: onder een plankenvloer of op een vals plafond met ruimte, waar mensen ook niet snel aan kunnen. Diezelfde oude huizen hebben wel vaker kleine kieren of doorgangen, waar een muis perfect doorpast.
De nagellaktest 💅
Goed nieuws zijn muizen in huis niet, ze kunnen immers ziektes verspreiden, vooral via de uitwerpselen. Voedsel goed afsluiten en een kat 😻 aanschaffen is dan aangeraden.
De muizen vangen en ze ergens in de natuur opnieuw uitzetten kan ook. Al geeft bioloog Engelbeen meteen een waarschuwing mee: “Je moet ze toch zeker 500 tot 1.000 meter wegbrengen, want muizen kunnen makkelijk hun weg terugvinden. Mijn tante deed ooit de test door wat nagellak te smeren op een muis die ze best wel ver bracht. Even later zag ze die gewoon weer in huis.”
De Huismuis-ID
- Latijnse naam: Mus musculus
- Hoe herken je mij? Aan mijn zachte, bruingrijze vacht die op mijn buik iets lichter is dan op de rug.
- Leeftijd: In het wild worden we maximaal dertig maanden oud, maar omdat we veel vijanden hebben leven we soms nog geen half jaar, heel soms worden we ouder dan 18 maanden.
- Karakter: Ik ben heel vrolijk, energiek en verstandig.
- Op het menu: Ik heb een voorkeur voor granen, zaden en noten, maar bij gebrek aan beter voedsel kunnen we ook papier of zelfs zeep en lijm eten!
- Woonplaats: We maken een rond hol in de grond. Of bij je thuis. Daar leven we onder de vloer of in jouw voorraadkast.
Zag jij ooit al een huismuis in Brussel? 👀
Laat het ons weten in de reacties! 💬