Beestig Brussel

De Kruidtuin is een hotspot voor de geelbuikschildpad

© Alexis Patoux

In de rubriek ‘Beestig Brussel’ laten we je telkens kennismaken met een dier dat leeft in onze stad. Wat is het, en waarom leeft het hier? Deze week: de geelbuikschildpad. 🐢

Ze zien er heel schattig uit als ze jong zijn, deze geelbuikschildpadden. Veel mensen willen er dan ook eentje als huisdier. Daarom worden de beestjes massaal ingevoerd vanuit andere landen.

Maar veel mensen die een geelbuikschildpad in huis halen weten niet dat het dier nogal groot en heel oud kan worden. Ze worden soms wel vijftig jaar.

Daar schrikken sommige eigenaars van, en soms willen ze hun schildpad dan ook niet meer bijhouden. Ze zoeken dan een vijver in Brussel om het diertje vrij te laten. En dat is opvallend vaak die in de Kruidtuin.

Brussel de schildpaddenhoofdstad

Niet alleen de geelbuikschildpad komt voor in de vijver van de Kruidtuin. In totaal zitten er wel zeven verschillende soorten schildpadden. Ze kunnen wel overleven, maar planten zich niet voort omdat het hier voor hen te koud is. 🥶

Maar dat zal in de toekomst veranderen, want onze zomers worden steeds warmer.

En dat kan wel eens een probleem worden. Want de schildpadden, die dus uit andere landen komen, brengen ziektes met zich mee. Ze eten ook alle waterplanten op en zijn hier niet gelukkig door het koude weer.

Geelbuikschildpad-ID

  • Latijnse naam: Trachemys scripta scripta
  • Hoe herken je mij? Zoals mijn naam al verklapt, hebben wij een gele buik. Ons schild is (geel)groen als we jong zijn, en wordt steeds bruiner.
  • Lengte: Wij worden tot 30 centimeter groot, en onze vrouwtjes zijn meestal groter dan de mannetjes.
  • Karakter: We luieren graag in de zon op een boomstam. Maar we zijn ook heel alert voor gevaar.
  • Op het menu: Wij zijn omnivoren, dus we eten alles! Vooral insecten en waterplanten vinden we lekker.
  • Woonplaats: We houden van water, dus we leven vooral in moerassen, rivieren en meren.

Beestig Brussel

In de rubriek ‘Beestig Brussel’ laten we je telkens kennismaken met een dier dat leeft in onze stad. Wat is het, en waarom leeft het hier? Ontdek het in onze rubriek!