Wij zijn de 6de klassers uit Kameleon te Haren. We vonden het boeiend om eens in het verleden van dit lang geleden witloofdorpje te duiken.
Van onze juffen hoorden we dat zij als kind in het Hitlerbosje gingen spelen. Dat parkje heet eigenlijk het Arthur Maes-park. Wij verdiepten ons in de geschiedenis van dat parkje.
De Duitse bezetting in Haren
Die geschiedenis begint in 1940 toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De Duitsers hadden toen heel wat posten in België. De luchthaven, die toen op het grondgebied van Evere, Haren en Sint-Stevens- Woluwe lag, was een strategische plek.
In de Vliegveldstraat in Haren eisten de Duitsers één derde van de woningen op. Ook de villa van een rijke man, op de hoek van de Vliegveldstraat en de Haachtse Steenweg, werd door de bezetter ingenomen als verblijfplaats voor Duitse officieren. De eigenaar van de Villa sloeg samen met heel wat Harenaars op de vlucht.
Op het einde van de oorlog bombardeerden de geallieerden het gebied. De Duitsers werden verdreven en de villa werd volledig met de grond gelijk gemaakt.
Vandaag blijft enkel de tuin van de villa nog over. De tuin is nu helemaal overwoekerd en dient als sluikstort.
Arthur Maes park of Hitlerbos?
Wie is Arthur Maes?
Het park is vernoemd naar burgemeester Arthur Maes. Hij was de laatste burgemeester van Haren voordat Haren een deel van Brussel werd. Aan de achterkant van het park ligt ook nog de Arthur Maes-straat.
Het park zelf ligt op de Haachtsesteenweg, ter hoogte van huisnummer 1726.
Als je voor de ingang van het domein staat, lees je op een bordje “Arthur Maes park”. Bij de Harenaars is dit parkje echter bekend als het “Hitlerbosje”. Ook bij onze eigen juffen.
Een beetje vreemde naam dus waar komt die vandaan?
Dat blijft spijtig genoeg een raadsel. Er gaan een aantal verhalen de ronde, maar of die waar zijn, konden we niet achterhalen. Het ene verhaal was al grappiger en ongeloofwaardiger dan het andere. Welke het echte is, zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen.
En misschien werd het gewoon zo genoemd om de villa, die toen in het park stond, tijdens de oorlog door de Duitser werd ingenomen. Wat denk jij? Laat het gerust weten in de reacties hieronder.
EXTRA : Nog meer over Haren tijdens WO II?
Om nog meer over de oorlog in Haren te weten te komen, nodigden we de 85-jarige Harenaar Jean Van Hamme uit in onze klas. Hij vertelde ons in geuren en kleuren over de Duitse bezetting in Haren.
Zo kwamen we te weten dat er tijdens WO II twee kanonnen stonden op twee uithoeken van de toenmalige luchthaven. Eén stond in Haren op de hoek van de Vliegveldstraat en de Arthur Maesstraat, het andere stond in Sint-Stevens-Woluwe.
De Duitsers hadden deze kanonnen daar geplaatst om de luchthaven te verdedigen. Rond het geschut werden bomen en struiken geplant om deze te verbergen. Deze beplanting is in de loop der jaren uitgegroeid tot twee bosjes. Het bosje in Haren werd omgehakt, dat in Woluwe bleef staan.