In de boekentas voor de les: een extra trui, dekentje en muts

Bekijk ook de afspeellijst: Filmpjes

Naast handen wassen en voldoende afstand houden, is ook het goed luchten van ruimtes een belangrijke maatregel tegen het coronavirus. En dat betekent dus: les krijgen met de ramen en deuren open. Brrrr, is dat niet berenkoud? 🥶

Buiten zakken de temperaturen richting vriespunt, maar de ramen en deuren van het klaslokaal moeten open blijven. Dat moet om het risico om besmet te geraken met het coronavirus te verkleinen. En dan wordt het al snel koud in de klas, zeker als je de hele tijd moet stilzitten. 🌡️

Wij gingen kijken in basisschool De Klimpaal in Molenbeek. Daar volgen de leerlingen stevig ingepakt met dekentjes, mutsen, een extra trui en sjaals de les.

Een metertje in de klas

In basisschool De Buurt in Schaarbeek blijven de ramen en deuren niet de hele tijd open. Hoezo, en wat dan met corona? 😱

20201204 co2 meter corona verse lucht luchtkwaliteit
© BRUZZ
| Bij 639 ppm is de luchtkwaliteit goed en mag het raam gesloten blijven. Vanaf 800 ppm moet het raam even open om de klas te luchten.

Dat komt omdat er in de klas een CO2-meter (zie de foto hiernaast) hangt. Die meet de kwaliteit van de lucht in het klaslokaal en geeft aan wanneer het lokaal gelucht moet worden en de ramen dus even open moeten.

“Als de meter op 800 ppm staat, moet we het raam open zetten,” zegt Mete. “En bij 900 ppm moeten zowel het raam als de deur open.”

En volgens juf Petra van het derde leerjaar is er nog een ander voordeel van zo’n metertje dat vertelt of de lucht binnen nog goed is of niet. “De leerlingen kunnen zich beter concentreren als de luchtkwaliteit goed is in de klas. Als die slechter wordt, is het logisch dat ze wat slaperiger worden.”

* ppm staat voor 'parts per million' of geeft aan hoeveel CO2 er in de lucht zit. CO2 zijn afvalstoffen die in de lucht komen als we uitademen.

En bij jou?

Hoe zit het bij jou in de klas en wat doen jullie om het warm te houden? Laat het ons weten in de reacties hieronder.👇