Stom, vervelend, saai, raar, vermoeiend en k*t. Zo denken jullie over corona. Dat blijkt uit een grote vragenronde van het kinderrechtencommissariaat bij meer dan 44.000 jongeren en kinderen.
Al enkele maanden lijkt het wel alsof er alleen nog maar over het coronavirus gesproken wordt. Experten geven elke dag advies en ministers beslissen wat we nu wel en niet meer mogen. Wie we minder hoorden over het coronavirus en wat zij van deze bijzondere tijden vinden, zijn jullie!
Het kinderrechtencommissariaat ging daarom met jullie praten. Dit is hoe jullie over corona, de lockdown en alle maatregelen denken.
Handen wassen en afstand houden
Wat wel en niet mag, dat weten jullie ondertussen wel. De coronamaatregelen zijn voor de meeste kinderen heel duidelijk. Voor jongeren soms nog wat minder.
Toch zijn 1 op de 3 kinderen bang om ziek te worden en hebben 2 op de 3 kinderen schrik dat iemand van hun familie ziek wordt. "Ik word angstig omdat mijn vader gevoelig is voor het virus," zegt een meisje van 12 jaar.
-
BEKIJK: #jongerenovercorona
In deze video legt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens uit wat jullie over corona vertelden.
Back to school graag!
Jullie willen heel graag zo snel mogelijk weer naar school! Omdat het leren daar makkelijker gaat, maar vooral omdat jullie de vrienden en klasgenoten heel hard missen. Maar liefst 8 op de 10 jongeren denkt er zo over.
Van thuis uit online lessen volgen en zelf schoolwerk maken, is niet altijd even gemakkelijk. Bijna de helft van jullie geeft aan dat het daarvoor vaak te druk is thuis en dat het vaak moeilijk is om te volgen. Dat geeft ook meer stress.
Eenzaam en verveeld
Doordat jullie niet of nog niet elke dag naar school kunnen, vervelen jullie je meer en voelen jullie je vaker eenzaam. Maar vooral: jullie missen het meest van al jullie vrienden, familie en vrije tijd.
De helft van de kinderen voelt zich eenzaam, zelfs als ze nu meer chatten met vrienden of contact houden via sociale media.
De coronacrisis maakt jullie soms ook angstig, moe of depressief en zorgt voor meer stress. Vooral kinderen waar het voor de crisis thuis al moeilijk ging en waar er soms sprake was van geweld, geven aan dat er nu vaak meer geweld is. Dat ze nu niet naar school of naar een activiteit na school kunnen, is voor hen extra moeilijk.
Niet alles is slechter
Natuurlijk is niet alles slecht en negatief.
De meeste kinderen hebben thuis een plekje waar ze even alleen kunnen zijn, weg van ouders, broers en zussen. Daar kunnen ze zich ook ontspannen en via WhatsApp of (video)chats met hun vrienden contact houden.
En de lockdown bracht natuurlijk ook fijne dingen met zich mee.
- Jullie krijgen vaak meer aandacht en meer knuffels van jullie ouders nu jullie de hele tijd samen zijn thuis.
- Een aantal kinderen vindt het nu ook rustiger dan voordien en is daardoor zelfs gelukkiger.
- Er wordt minder gepest en dat is natuurlijk heel goed nieuws.
- Er is meer tijd om te sporten en bewegen. “Ik kan nu wanneer nodig naar buiten en bewegen. En dat werkt veel beter voor mij,” zegt een jongen van 14 jaar daarover.
- Er is meer tijd om nieuwe dingen te leren. “Ik leer nu ook veel meer andere dingen: knutselen met mijn papa - we hebben een tuinsalon gemaakt -; ik leer mezelf heel veel trucjes op de trampoline; ik heb mijn kamer goed leren kuisen en doe veel meer met mijn broer samen.”