Quiz

De BRUZZKet-Quiz: Kom meer te weten over de antwoorden (43)

© Kidical Mass

Elke maandag test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd. Na de quiz kan je dit artikel lezen om meer uitleg te krijgen over de quizvragen. 🤓

1. Kidical Mass lokt duizend deelnemers

kidical_mass.jpg
© Kidical Mass

Fietsende Brusselaars verzamelden zondagmiddag onder de triomfboog in het Jubelpark.

Ze namen deel aan de jaarlijkse Grote Kidical Mass, een fietsparade door de stad.

"Het is een beweging van ouders en kinderen die een stad op kindermaat willen, met betere infrastructuur en een betere verkeersveiligheid", zegt organisator Leticia Seré.

2. Skate- en recypark Demets in Anderlecht geopend

9621871e-10000028221.jpg
© Net Brussel

Het nieuwe containerpark Recypark Demets op de Fernand Demetskaai in Anderlecht is zaterdag feestelijk geopend.

Het nieuwe park aan het kanaal is tegelijk voorzien van een skatepark van 500 vierkante meter, dat bij de opening meteen gebruikt werd door heel wat jonge skaters.

In totaal heeft het Recypark 11 containers op de kade en een recyclageplaats. Naast de gewoonlijke soorten vuil zal Demets ook matrassen, lachgasflessen en batterijen inzamelen.

3. Verbod op smartphones in het Franstalig onderwijs, ook op de middelbare school

De regering van de Franse gemeenschap heeft woensdag beslist het gebruik van smartphones op school te verbieden. De maatregel gaat in vanaf volgend schooljaar, zowel voor het basis- als het secundair onderwijs.

De nieuwe regering gaat daarmee een stapje verder dan wat eerst was aangekondigd. Er was eerst alleen sprake van een verbod in het lager onderwijs.

4. Tekort aan Nederlandstalig onderwijs in Sint-Joost

sint-joost.jpg

Het dichtbevolkte Sint-Joost-ten-Node wacht al jaren op een tweede Nederlandstalige basisschool. Die kwam er nog niet, ondanks beloftes van het gemeentebestuur.

Sint-Joost-aan-Zee is op dit moment de enige Nederlandstalige basisschool in de gemeente.

5. VTM-journalist Robin Ramaekers en cameraman gewond geraakt in Beiroet

vtm_journalist.jpg
© Robin Ramaekers via X

De Brusselse VTM-oorlogsjournalist Robin Ramaekers is samen met zijn cameraman gewond geraakt in Libanon. Israël deed een aanval in de hoofdstad Beiroet. Bij de aanval zijn minstens zes mensen gestorven. Robin en Stijn waren daar om te vertellen wat er gebeurd was. Maar toen ze dat probeerden, raakten ze zelf gewond.

Stijn werd in zijn been geschoten, Robin liep breuken in zijn gezicht op. Beiden zijn ondertussen in veiligheid gebracht.

BRUZZKet Quiz

Elke week test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd.